ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ και ΚΡΑΤΟΥΣ

Επικοινωνήστε Μαζί μας: email: plistiriasmoistop@gmail.com.


Σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/dikaex2


ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν δίνουμε στοιχεία ατόμων για τα οποία γίνεται πλειστηριασμός του ακινήτου τους.




Μπορεί ο καθένας να συμμετέχει στην ανοικτή συνέλευση της πρωτοβουλίας μας, τόσο για να ενημερωθεί για θέματα πλειστηριασμών-κατασχέσεων όσο και να συμμετέχει στις δράσεις μας.

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

το Πρωτοδικείο Πειραιά ανέστειλε πλειστηριασμό λόγω της μη τήρησης της αρχής της αναλογικότητας




«Φρένο» στους πλειστηριασμούς ακινήτων βάζει η δικαιοσύνη, κρίνοντας καταχρηστική τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης όταν επιχειρείται να «βγει στο σφυρί» ένα ακίνητο πολλαπλάσιας αξίας σε σύγκριση με την σχετική τραπεζική απαίτηση. 

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι οι κανόνες της καλής πίστης και των χρηστών σε συνδυασμό με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, επιβάλλουν να μην υπάρχει προφανής δυσαναλογία ανάμεσα στο χρέος και στην πραγματική αξία του ακινήτου που επιχειρείται να εκπλειστηριαστεί. 

Με δικαστική απόφαση κρίθηκε ότι πρέπει να «παγώσει» (μέχρις ότου εκδοθεί οριστική απόφαση Πρωτοδικείου για τη σχετική ανακοπή) η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για ακίνητο αξίας 1,2 εκατ. ευρώ τη στιγμή που είναι περίπου 20πλάσια από τη σχετική απαίτηση (56.842 ευρώ) της τράπεζας που ζήτησε τον πλειστηριασμό (κατά το στάδιο διαδικασίας εκκαθάρισης). 

Η άσκηση του δικαιώματος της τράπεζας να κατάσχει προς πλειστηριασμό ακίνητο πολλαπλάσιας αξίας σε σχέση με την απαίτησή της -διαπιστώνει το δικαστήριο- υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη και τα χρηστά ήθη, αλλά και ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος και είναι επομένως καταχρηστική και άκυρη. Κι αυτό γιατί η δήλωση επίσπευσης του πλειστηριασμού εμφανίζεται ως μέτρο εξαιρετικής σκληρότητας για τον οφειλέτη που ξεπερνά τα ανεκτά όρια θυσίας του αφού είναι ολοφάνερη η δυσαναλογία ανάμεσα στο μέσο εκτέλεσης και τον σκοπό για τον οποίο επιβάλλεται. 

Σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Πειραιά, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας γιατί ο πλειστηριασμός έχει ιδιαίτερα επαχθείς συνέπειες για τον οφειλέτη, οι οποίες καθιστούν μη ανεκτή την πραγμάτωση της τραπεζικής απαίτησης μέσω του πλειστηριασμού ακινήτου δυσανάλογα μεγαλύτερης αξίας, σύμφωνα με τις αντιλήψεις περί δικαίου και ηθικής που έχει ο μέσος άνθρωπος. 

Έτσι το δικαστήριο πιθανολογώντας ότι η ανακοπή που έχει ασκήσει ο οφειλέτης μπορεί να γίνει δεκτή (λόγω καταχρηστικότητας), δέχθηκε ότι κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και γι’αυτό ανέστειλε τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ακινήτου έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων στην Αττική, με κτιριακές εγκαταστάσεις τυροκομείου. Η αναστολή δόθηκε μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης για την ανακοπή του πλειστηριασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: