ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ και ΚΡΑΤΟΥΣ

Επικοινωνήστε Μαζί μας: email: plistiriasmoistop@gmail.com.


Σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/dikaex2


ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν δίνουμε στοιχεία ατόμων για τα οποία γίνεται πλειστηριασμός του ακινήτου τους.
Μπορεί ο καθένας να συμμετέχει στην ανοικτή συνέλευση της πρωτοβουλίας μας, τόσο για να ενημερωθεί για θέματα πλειστηριασμών-κατασχέσεων όσο και να συμμετέχει στις δράσεις μας.

Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014

Μήνυμα αλληλεγγύης από την Ισπανία των 500.000 εξώσεων


πηγή:http://www.nooz.gr

Οι μαζικές κατασχέσεις σπιτιών από τις τράπεζες στην Ισπανία ξεκίνησαν το 2009 και σήμερα γίνονται με ρυθμό μία ανά 15 λεπτά. Η κίνηση πολιτών PAH (Plataforma de Afectados por la Hipoteca: «Πλατφόρμα των Πληγέντων από την Υποθήκη»), ανέλαβε το έργο να σταματήσει όσο το δυνατόν περισσότερες εξώσεις. 

Τα ενυπόθηκα δάνεια ρυθμίζονται με νόμο της εποχής του Φράνκο που είναι τιμωρητικός για τον δανειολήπτη αφού ακόμη και αν του πάρουν το σπίτι εξακολουθεί να βαρύνεται με χρέος. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν κατασχεθείπερίπου 500.000 σπίτια. Είναι μία ιστορία πολλών επιμέρους ανθρώπινων τραγωδιών μεαυτοκτονίες και κατεστραμμένες ζωές, της οποίας προηγήθηκε μία «χρυσή» εποχήευημερίας, με τις τιμές των ακινήτων να βρίσκονταν σε πλασματικά ύψη και τις τράπεζες να δίνουν δάνεια αφειδώς. 

Όλοι για... έναν 

Η PAH δημιουργήθηκε ως μία μέθοδος αυτοπροστασίας. Πρόκειται για μία κίνηση πολιτών - ανθρώπων που χρωστούν, που απειλούνται με έξωση, που τους αφορά το ζήτημα ή που δεν τους αφορά άμεσα αλλά θέλουν να προσφέρουν -, χωρίς κομματικούς δεσμούς, που βασίζεται στην αλληλοϋποστήριξη και την ειρηνική διαμαρτυρία.

Με σύνθημα «si se puede» («Ναι, είναι δυνατό») έχουν καταφέρει να σταματήσουν μέχρι σήμερα πάνω από 900 εξώσεις και να «επαναστεγάσουν» 712 ανθρώπους σε άδεια κτίρια που κατέχουν οι τράπεζες.

Προσφέρουν αρχικά ψυχολογική στήριξη και στη συνέχεια νομική βοήθεια. Επίσης ασκούν πίεση στις τράπεζες ώστε να διαπραγματευτούν τους όρους των δανείων, οργανώνουν διαμαρτυρίες και προωθούν νομοθετικές ρυθμίσεις, υπέρ της προστασίας των δανειοληπτών σε ισπανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Μόνοι είστε αδύναμοι»

Η Γιολάντα Πρατς Ντεσέ, μέλος της PAH της Βαλένθια, μας εξηγεί πως η ειρηνική αντίσταση σώζει σπίτια και - με αφορμή την επικείμενη άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας στη χώρα μας - καλεί τους Έλληνες να έχουν ελπίδα.

Συνέντευξη στην Ντίνα Μιχαλοπούλου

Σχετικά με την πρώτη αναστολή πλειστηριασμού στη Βαρκελώνη, μας λέει: «Ήταν μία ειρηνική πράξη πολιτικής ανυπακοής. Καλέσαμε τα ΜΜΕ να γίνουν μάρτυρες της βίας που ασκείται από το σύστημα (τράπεζες και κράτος) σε μία οικογένεια της οποίας το μόνο αδίκημα ήταν ότι δεν είχε χρήματα για να πληρώσει το δάνειό της».

«Ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει είναι το ποσοστό ανεργίας που έφτασε το 26% και η ραγδαία φτωχοποίηση του πληθυσμού μέσω των πολιτικών της τρόικας. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες ενισχύονται με πακτωλό δημόσιου χρήματος. Εμείς στην PAH είπαμε ότι δεν θα το ανεχτούμε πλέον», προσθέτει.

«Μέσω της καμπάνιας μπλοκάρουμε εξώσεις, προβάλλοντας την αδικία που υφίστανται οι ευπαθείς ομάδες όπως ηλικιωμένοι και οικογένειες με παιδιά. Αυτό είναι κομβικό προκειμένου να μπουν τα προβλήματα αυτά στην πολιτική ατζέντα και στις ειδήσεις» λέει.


- Πως αντιδρά ο κόσμος στις εξώσεις;

Περιμέναμε ότι ο κόσμος θα ένιωθε οργή για τις τράπεζες και το κράτος, αλλά διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι ένιωθαν απεγνωσμένοι γιατί θεωρούσαν πως δεν υπήρχε λύση στο πρόβλημα και κατηγορούσαν τον εαυτό τους. Έτσι τους καλούσαμε σε συμβουλευτικές συναντήσεις, όπου χτίζαμε δεσμούς αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης.

Ήταν σημαντικό να τους βγάλουμε από την κατάθλιψη και να τους κάνουμε να αισθανθούν δυνατοί. 

Ενάντια στον ατομικισμό που «ευαγγελίζεται» το καπιταλιστικό σύστημα, δημιουργήσαμε κοινωνικούς θύλακες, μέσα από τους οποίους μοιραζόμαστε νομικές πληροφορίες, στρατηγικές διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες και στρατηγικές πίεσης προκειμένου να τους πείσουμε να φτάσουν σε διακανονισμό με τους οφειλέτες.

Εμείς θεωρούμε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για αυτή τη ληστεία που ονομάζουν «κρίση», ενώ μεγάλη ευθύνη έχει η κυβέρνηση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, γιατί συμμαχεί με την οικονομική ελίτ και καλύπτει την συστηματική παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων που υπάρχει σε κάθε έξωση».

Στις συγκεντρώσεις μας «προπονούμε» τον κόσμο στην πραγματική Δημοκρατία, τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στα κοινά, να παίρνουν θέση σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, γιατί εξαρτάται από εμάς να σταματήσουμε αυτή την παράλογη κατάσταση που ζούμε, με τις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλει η τρόικα.

Ο ρόλος μας ως πολιτών δεν μπορεί να περιορίζεται στο να ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια και δεν εμπιστευόμαστε πια ούτε την κυβέρνηση, ούτε τους Σοσιαλδημοκράτες. Πρέπει να σκεφτούμε και να δράσουμε μαζικά για να οικοδομήσουμε ένα σύστημα στο οποίο οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.


- Τι γίνεται με τους Ισπανούς που χάνουν το σπίτι τους;

Βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο προβλήματα. Την απώλεια του σπιτιού και το χρέος που τους «βαραίνει» και μετά την έξωση. 

Όσοι μένουν άστεγοι μετακομίζουν συνήθως στο σπίτι των γονιών τους. Σε πολλά ισπανικά σπίτια ζουντρεις γενιές της ίδιας οικογένειας.

Επίσης, μπορούν να ζητήσουν να μείνουν σε «κοινωνικό ενοίκιο» (διαμερίσματα που ενοικιάζει φτηνά η τοπική αυτοδιοίκηση). Να σημειώσουμε εδώ ότι μόνο το 2% από τα ακίνητα που διαχειρίζεται το κράτος χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό.

Ακόμη προσπαθούμε μέσω της PAH να πείσουμε την τράπεζα να δεχτεί ένα «ενοίκιο» ώστε ο οφειλέτης να εξακολουθήσει να μένει στο σπίτι του, έχοντας χάσει την κυριότητά του.

Αν δεν υπάρχει δυνατότητα για καμία από τις παραπάνω λύσεις τότε ενθαρρύνουμε τον κόσμο να συμμετέχει στην καμπάνια «Κοινωνική Εργασία» μέσα από την οποία έχουμε καταλάβει 14 άδεια κτίριαπου ανήκουν σε τράπεζες και σε αυτά έχουν εγκατασταθεί πάνω από 700 άτομα.

Είμαστε η χώρα με τις περισσότερες εξώσεις στην ΕΕ αλλά και τα περισσότερα άδεια σπίτια στην κυριότητα των τραπεζών. Εμείς προτείνουμε να ισχύσει ένα «κοινωνικό ενοίκιο» για τα σπίτια αυτά.

Πρέπει να ξέρετε ότι στην Ισπανία η παρωχημένη στεγαστική πολιτική υπερπροστατεύει τις τράπεζες και οδηγεί τους πολίτες σε κοινωνικό αποκλεισμό, λόγω του ότι μπλέκονται σε έναν αέναο κύκλο χρέους, που είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσό του δανείστηκαν.

Ο μηχανισμός των κατασχέσεων είναι ο εξής: 

Το σπίτι βγαίνει σε πλειστηριασμό και αγοράζεται στο 90% των περιπτώσεων από την ίδια την τράπεζα (σ.σ. η πλειοψηφία των δανείων χορηγήθηκε με τις τιμές που ίσχυαν την εποχή της "φούσκας". Από τότε οι τιμές των ακινήτων έχουν «βουλιάξει»), στο 70% της εκτιμώμενης αξίας. 

Το 30% που απομένει και το κόστος της δικαστικής διαδικασίας που αντιστοιχεί σε 20 - 30% της αξίας του σπιτιού τα επωμίζεται και πάλι ο δανειολήπτης.

- Πως επηρέασε η κρίση τη ζωή των Ισπανών;

Αυτή η ληστεία που ονομάζουν «κρίση» έχει επηρεάσει τη ζωή του 99% των πολιτών. Τα κοινωνικά, εργασιακά, πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες έχουν ακρωτηριαστεί, παρόλα αυτά το νεοφιλελεύθερο σύστημα δεν έχει «χορτάσει».

Υγεία, Παιδεία, συντάξεις, επιδόματα αναπήρων, όλα έχουν μειωθεί ξανά και ξανά και οι δημόσιες υπηρεσίες οδηγούνται σταθερά σε ιδιωτικοποίηση, πράγμα που γίνεται σιγά σιγά για να μην προκαλούνται μεγάλες αντιδράσεις.

Πολλοί άνθρωποι είναι σε κατάθλιψη, νιώθουν ότι πρέπει μόνοι τους να παλέψουν με ένα τέρας και ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Αυτό συμβαίνει και λόγω της ρητορικής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος που συστηματικά στέλνει το εξής μήνυμα: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά μόνο αυτός των περικοπών εις βάρος των πολιτών».

Επιπλέον αλλάζουν τους νόμους ώστε να ποινικοποιήσουν τις κοινωνικές οργανώσεις, τα συνδικάτα και τις ακτιβιστικές κινήσεις όπως τη δική μας, δηλαδή όσους προτείνουν κάτι διαφορετικό και κινητοποιούν τους πολίτες.

Εμείς εργαζόμαστε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις στις οποίες οι άνθρωποι είναι πρωταγωνιστές της αλλαγής και γι’ αυτό κάνουμε έκκληση στην ευθύνη που έχει ο καθένας ως πολίτης.


- Στην Ελλάδα επίκεινται πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών. Τι λύσεις υπάρχουν;

O μόνος τρόπος να σταματήσει η βαρβαρότητα είναι να σκεφτούμε συλλογικά. Το μήνυμά μου προς τους Έλληνες είναι να έχουν ελπίδα. Να δημιουργήσουν θύλακες αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης. 


Αν είστε μόνοι θα είστε αδύναμοι και θα υποφέρετε.

Αν είστε «μονάδες» η κυβέρνηση θα το εκμεταλλευτεί. Η λύση μπορεί να είναι μόνο συλλογική. Σκεφτείτε συλλογικά για το πρόβλημα και προτείνετε εναλλακτικές. Όταν οι άνθρωποι ενώνονται είναι πολύ δυνατοί και αυτό συνήθως το ξεχνάμε. Η οργάνωση συλλογικών δράσεων ίσως είναι πολύπλοκή αλλά είναι ημόνη λύση.

Η εμπειρία μας από την PAH μας έχει δείξει πως δεν είναι αλήθεια πως δεν υπάρχουν χρήματα. Δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά πολιτικής βούλησης. Απόδειξη είναι πως υπάρχουν πάντα χρήματα για τις τράπεζες.


Βίντεο με Ρεπορτάζ του Euronews από το 2012  (στην αγγλική)

Δεν υπάρχουν σχόλια: