ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ και ΚΡΑΤΟΥΣ

Επικοινωνήστε Μαζί μας: email: plistiriasmoistop@gmail.com.


Σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/dikaex2


ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν δίνουμε στοιχεία ατόμων για τα οποία γίνεται πλειστηριασμός του ακινήτου τους.




Μπορεί ο καθένας να συμμετέχει στην ανοικτή συνέλευση της πρωτοβουλίας μας, τόσο για να ενημερωθεί για θέματα πλειστηριασμών-κατασχέσεων όσο και να συμμετέχει στις δράσεις μας.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Πλειστηριασμοί: Συμφώνησαν για τη μεγάλη αρπαγή


πηγή: enikos.gr

Μερικές πρώτες παρατηρήσεις του blog πάνω στη συμφωνία:
Τελικά είναι ζήτημα αν και κατά πόσο ένας στους δύο δανειολήπτες που χαρακτηρίζονται "κόκκινοι" και αδυνατούν να πληρώσουν θα μπορέσει σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας να ανταποκριθεί στην οποιαδήποτε ρύθμιση θα κάνει με την τράπεζα κατά τον (υποχρεωτικό πια) εξωδικαστικό συμβιβασμό ή σε επόμενο στάδιο (αν αποτύχει η εξωδικαστική διαπραγμάτευση) κατά την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Κατσέλη στις οποίες πρέπει τελικά να καταφύγει υποχρεωτικά όποιος θέλει και μπορεί να σώσει το σπίτι του. 

Μιλάμε κατ' αρχήν μόνο για την πρώτη κατοικία μιας και για όλα τα άλλα ακίνητα δεν υπάρχει καμμία προστασία.

Η συμφωνία όπως "βγήκε" προς τα έξω είναι αρκετά "λουστραρισμένη", διατυπωμένη καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους. Όταν θα ακολουθήσουν οι νομοθετικές εξειδικεύσεις και οι ερμηνευτικές διατάξεις και κυρίως σαν έλθει ο καιρός της έμπρακτης εφαρμογής της, τότε θα αποκαλυφθεί το αληθινό της "πρόσωπο". Εδώ θάμαστε να τα δούμε.

Επομένως ας μείνουμε στα βασικά της συμφωνίας:
1. Προστατεύονται οι πρώτες κατοικίες σε ποσοστό 60% συνολικά. Δηλαδή πάνω από 100.000 πρώτες κατοικίες βγαίνουν από αύριο (1.1.2016) στο σφυρί χωρίς δεύτερη κουβέντα.
2. Η κατάταξη των δανειοληπτών σε δύο κατηγορίες εξυπηρετεί το φτιασίδωμα της αρπαγής.
3. Η συμφωνία όχι μόνο αποτρέπει την μεταβίβαση των κόκκινων δανείων στα διεθνή αρπαχτικά αλλά την ενθαρρύνει κιόλας, προτρέποντάς τα να έλθουν στη χώρα μα και να ανοίξουν τα μαγαζάκια τους. 

το άρθρο από το enikos.gr
"Προστασία" 2 ταχυτήτων της πρώτης κατοικίας για το 60% των δανειοληπτών. Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς καμμια προστασία.

Σε συμφωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατέληξε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, από τους πλειστηριασμούς.

Οι δύο πλευρές, συμφώνησαν σε σύστημα δύο ταχυτήτων. Στη μία ανήκουν εκείνοι που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και στην δεύτερη οι μεσαίας ή μεγάλης εισοδηματικής τάξης. 

Η προστασία της πρώτης κατοικίας, θα ισχύσει για όσους υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη, ενώ θα προβλέπεται και "κούρεμα" του χρέους. Αυτό θα προέλθει, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγων, στην περίπτωση που η εμπορική αξία του ακινήτου είναι χαμηλότερη από την εμπορική τιμή με βάση την οποία έγινε η αγορά άρα και η σύναψη του δανείου. Δηλαδή στην περίπτωση που ένα ακίνητο είχε εμπορική αξία 200.000 ευρώ και σήμερα η εμπορική του έχει πέσει στα 170.000 ευρώ, οι 30.000 ευρώ θα διαγραφούν από το χρέος.

Οι δανειολήπτες που θα απολαμβάνουν σίγουρα την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα από 8.180 ευρώ για 2 άτομα 13.917 ευρώ και για κάθε παιδί επιπλέον 3.361 ευρώ. Συνεπώς για μία οικογένεια 20.639 ευρώ ετησίως και για αντικειμενική αξία έως 170.000 ευρώ. Η περίπτωση αυτή αφορά το 25% των δανειοληπτών, συνολικά 400.013 στεγαστικών δανείων δηλαδή περίπου 100.000 δανειολήπτες και εξετάζεται να επιχορηγηθεί η δόση και από το κράτος, αν ο δανειολήπτης δεν έχει τη δυνατότητα να την καταβάλλει. Για να γίνει αυτό, το κράτος θα χρειαστεί ένα ποσό 100 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Παράλληλα δημιουργείται μία δεύτερη κατηγορία που αφορά άλλους 150.000 δανειολήπτες στην οποία θα εντάσσονται με τεστ αποτίμησης περιουσίας, που θα έχει παράθυρο πλειστηριασμού αν δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους Η αντικειμενική αξία στην κατηγορία αυτή θα φτάνει στις 230.000 για μία οικογένεια. Και το όριο διαβίωσης έχει συντελεστή έως 1,7% για 4μελή οικογένεια δηλαδή σε 35.086 ευρώ. Για 1 άτομο 13.206 και 23.659 για 2 άτομα και για κάθε παιδί 5.724, με βάση το δηλωθέν εισόδημα στην φορολογική τους δήλωση.

Με μια προσπάθεια εξωδικαστικής συμφωνίας, ο δανειολήπτης θα κάνει συμφωνία με ελάχιστη δόση με την τράπεζα . Ό,τι συμφωνηθεί τόσο σε όρους εμπορικής αξίας όσο και σε ελάχστη δόση θα ισχύει μέχρι και το τέλος του 2018 και θα μένει ανεπηρέαστο από επιμέρους αναπροσαρμογές

Θεσπίζονται επίσης δικλείδες για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Θεωρούν οι θεσμοί ότι υπάρχει κόσμος που μπορεί και δεν πληρώνει. Θα γίνει με βάση τα περιουσιακά στοιχεία και τα περιουσιακά στοιχεία. Θα πρέπει να καταθέσουν στοιχεία στις τράπεζα.

Αυτή την ώρα θα συζητούνται οι αλλαγές που θα γίνουν και στο νόμο Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια και το ρόλο που θα έχουν τα distress fundς για τα οποία έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αγοράς στεγαστικών δανείων. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν την Κυβέρνηση να επιμένει στην απόκτηση άδειας πιστωτικού ιδρύματος για όλα τα Distress Funds που θα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Κλείσαμε όλα τα θέματα, αύριο θα γίνει ένα Euro Working Group που θα επικυρώσει το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων» είπε αποχωρώντας από την συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως είπε, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο πλαίσιο των πλειστηριασμών που συμφωνήθηκε χθες, καθώς επίσης και τις αλλαγές στην ρύθμιση των 100 δόσεων, τα σοδύναμα μέτρα για την μη επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τις τελικές ρυθμίσεις για τα γενόσημα και τα νέα τέλη κυκλοφορίας.

Σήμερα θα συνεδριάσει και το Εuro Working Group για να επικυρώσει την συμμόρφωση της Ελλάδας με όσα είχαν συμφωνηθεί για το τρέχον διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: