ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ και ΚΡΑΤΟΥΣ

Επικοινωνήστε Μαζί μας: email: plistiriasmoistop@gmail.com.


Σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/dikaex2


ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν δίνουμε στοιχεία ατόμων για τα οποία γίνεται πλειστηριασμός του ακινήτου τους.




Μπορεί ο καθένας να συμμετέχει στην ανοικτή συνέλευση της πρωτοβουλίας μας, τόσο για να ενημερωθεί για θέματα πλειστηριασμών-κατασχέσεων όσο και να συμμετέχει στις δράσεις μας.

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει την επίσπευση της αρπαγής των σπιτιών μας

..επιβάλλοντας την τιτλοποίηση των "κόκκινων δανείων"

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΕΤΕ) με Εγκύκλιο (Πράξη) της 21ης Μαρτίου 2014, θεσπίζει Κώδικα Δεοντολογίας που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ πιστωτών (τράπεζες) και δανειοληπτών (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Πρωταρχική επιδίωξη της ρύθμισης, είναι οι οποιεσδήποτε διαφορές μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και δανειοληπτών να επιλύονται με πνεύμα συνεργασίας, ώστε οι τράπεζες να μην υφίστανται ζημίες και να έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν στην αξιοποίηση των ακινήτων.

Οι γενικές αρχές της Εγκυκλίου της ΕΕΤΕ, που διέπει τον Κώδικα Δεοντολογίας, αποτυπώνονται στην ακόλουθη παράγραφο: «Με τον Κώδικα θεσπίζονται οι γενικές αρχές συμπεριφοράς και υιοθετούνται βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες έχουν στόχο την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης, την αμοιβαία δέσμευση και την ανταλλαγή μεταξύ δανειολήπτη και ιδρύματος της αναγκαίας πληροφόρησης, προκειμένου κάθε πλευρά να είναι σε θέση να σταθμίσει τα οφέλη ή τις συνέπειες εναλλακτικών λύσεων εξυπηρέτησης (λύσεις ρύθμισης) ή οριστικού διακανονισμού (λύσεις οριστικής διευθέτησης) των δανείων σε καθυστέρηση ή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τελικό σκοπό, να διασφαλιστεί η επιλογή της καταλληλότερης, κατά περίπτωση, λύσης».

Η Εγκύκλιος της ΕΕΤΕ περιγράφει τη διαδικασία διευθέτησης των διαφορών μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και δανειοληπτών, όπως βήματα ρύθμισης και οριστικού διακανονισμού κόκκινων δανείων (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), τρόπος εξέτασης ενστά- σεων από την πλευρά των δανειοληπτών, μέθοδος χειρισμού μη συνεργάσιμου δανειολήπτη, ο ρόλος του εγγυητή, κ.λπ. Ουσιαστικά ο συγκεκριμένος Κώδικας Δεοντολογίας, αποσκοπεί στη διασφάλιση των συμφερόντων των τραπεζών. Διαγραφή χρέους ή κούρεμα μέρους του χρέους του δανειολήπτη προς την τράπεζα, δεν προβλέπεται σε κανένα σημείο της Εγκυκλίου της ΕΕΤΕ. Μπορεί οι μεγάλες συστημικές τράπεζες, με τις ευλογίες του κ. Σαμαρά και της τρόικας, να χαρίζουν (παραγράφουν) μερικά εκατομμύρια ευρώ στον Α ή τον Β κρατικοδίαιτο μεγαλοεπιχειρηματία, ωστόσο για τον άνεργο, τον χαμηλόμισθο ή τον άτυχο τίμιο επιχειρηματία, όχι μόνο οι τράπεζες δεν χαρίζουν ούτε ένα ευρώ, αλλά με τις πλάτες της Εγκυκλίου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να τους πιουν και την τελευταία στάλα αίματος. 

Εντούτοις, το μεδούλι του Κώδικα Δεοντολογίας, βρίσκεται στο Παράρτημα ΙΙ της Εγκυκλίου. Στο Παράρτημα ΙΙ αναφέρονται τα εξής χαρακτηριστικά: «Ως λύση οριστικής διευθέτησης ορίζεται η πώληση και ενοικίαση, με την οποία ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου είτε στο τραπεζικό ίδρυμα είτε σε τρίτο (άλλο ίδρυμα, άλλο αγοραστή, κρατική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, κ.λπ.) αποπληρώνοντας μέρος ή το σύνολο του δανείου. Η συμφωνία μπορεί να συνοδεύεται με παρα- χώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο για κάποια ελάχιστη χρονική διάρκεια έναντι μισθώματος (συνήθως για μια ελάχιστη περίοδο τριών (3) ετών)». Η συγκεκριμένη διάταξη παρέχει το δικαίωμα στις τράπεζες να νοικιάζουν τα ακίνητα στους δανειολήπτες. Επίσης, με τη διάταξη αυτή οι τράπεζες δύνανται να προβαίνουν σε «τιτλοποίηση» (securitization) των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Δηλαδή, η Τράπεζα της Ελλάδος θεσμοθετεί την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων. Με την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων, οι ελληνικές τράπεζες θα δύνανται να πωλούν τίτλους με αντίκρισμα διαμερίσματα, κατοικίες, οικόπεδα, κ.λπ., σε ξένες τράπεζες, με συνέπεια Γερμανοί, Άγγλοι, Αμερικανοί, Ρώσοι, Αυστριακοί, κ.ά., με μερικές χιλιάδες ευρώ να αποκτούν ακίνητα στις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδος. Οι αποτυχημένες μνημονιακές πολιτικές συνέβαλαν στη χρεοκοπία εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, επιφέροντας τόσο την απαξίωση όσο και την απώλεια των περιουσιακών τους στοιχείων. Με την πολιτική της τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων, τα σπίτια και τα χωράφια των πληγέντων από την κρίση πολιτών, βγαίνουν στο σφυρί και για μια χούφτα ευρώ πωλούνται σε Γερμανούς και άλλους αλλοδαπούς πολίτες.

τώρα για πες μου, τί δεν καταλαβαίνεις (πάλι) και μη το παίρνεις σαν πρωταπριλιάτικο αστείο....

Δεν υπάρχουν σχόλια: