ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ και ΚΡΑΤΟΥΣ

Επικοινωνήστε Μαζί μας: email: plistiriasmoistop@gmail.com.


Σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/dikaex2


ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν δίνουμε στοιχεία ατόμων για τα οποία γίνεται πλειστηριασμός του ακινήτου τους.




Μπορεί ο καθένας να συμμετέχει στην ανοικτή συνέλευση της πρωτοβουλίας μας, τόσο για να ενημερωθεί για θέματα πλειστηριασμών-κατασχέσεων όσο και να συμμετέχει στις δράσεις μας.

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Ισπανία: Τραπεζική απάτη 44 δισ. στα στεγαστικά δάνεια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει δανειολήπτες.


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει δανειολήπτες . 
Καταχρηστικός υπολογισμός επιτοκίων από τράπεζες


Οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν έως και 44 δισ. ευρώ σε πάνω από ένα εκατομμύριο δανειολήπτες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ οι Ισπανοί δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν να προστατεύσουν τους καταναλωτές υπολογίζοντας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων με διαφορετικούς δείκτες από την καταχρηστική χρήση του αποκαλούμενου Δείκτη Αναφοράς των Δανείων για Υποθήκες (IRPH), βάσει του οποίου οι τράπεζες χρέωναν υψηλότερα επιτόκια τη χρυσή εποχή της φούσκας των ακινήτων.

Για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η χρήση του συγκεκριμένου δείκτη «είναι δυνητικά καταχρηστική» και τα ισπανικά δικαστήρια «είναι υποχρεωμένα να εξετάσουν» την εφαρμογή του, προειδοποιώντας πάντως ότι εάν δεν υπάρξει συγκατάθεση και από τις δύο πλευρές για την αλλαγή του δείκτη διαμόρφωσης των επιτοκίων, την τράπεζα και τους δανειολήπτες, «ο καταναλωτής μπορεί να υποστεί ιδιαίτερα επιβλαβείς συνέπειες».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε επίσης την πρόταση της προηγούμενης ισπανικής κυβέρνησης, που ζήτησε να υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο για την επανεξέταση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, ώστε να αποφευχθούν νέα προβλήματα στη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι τράπεζες αποκόμιζαν από 18 έως 21 χιλιάδες ευρώ παραπάνω από το κάθε στεγαστικό δάνειο υπολογίζοντας τους τόκους κατά το... δοκούν. Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα πρέπει να επιστρέψουν στους δανειολήπτες έως 44 δισ. ευρώ. Οι οκτώ από τις εννιά μεγαλύτερες ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν τουλάχιστον 17,5 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες προτείνουν να υπολογιστούν τα επιτόκια με βάση τον δείκτη Euribor, για να επιστρέψουν μόλις 4 δισ.

Στην Ισπανία έχουν αυτοκτονήσει πάνω από 20 χιλιάδες άτομα και έχουν κατασχεθεί πάνω από 450.000 κατοικίες, από την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων και την οικονομική κρίση, που οδήγησαν στην αδυναμία πληρωμής των δόσεων των στεγαστικών δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: